Vijf tips voor Montenegro

Montenegro staat steeds meer op de lijstjes van opkomende plekken en wordt gezien als ideaal reisland. Er zijn zelfs pakketreizen naar de Montenegrijnse kust! Niet gek, want dit compacte Balkanland heeft voor ieder wat wils: bergen, strand, cultuur en vooral: aardige mensen die je graag welkom heet. Drie jaar geleden maakte ik een korte reis langs de kust, waarvan ik mijn verblijf tips al deelde. Ook op reis naar Montenegro? Hier een paar tips!

1. Budva is niet nodig

Budva is een van de meest bekende en drukst bezochte plekken van Montenegro. Daarom adviseer ik je: ga niet. Reisgidsen en websites proberen je te verleiden met foto’s van sveti stefan en stari grad. Toegegeven, die oude huisjes en kerkjes zijn leuk om te bekijken, maar je ziet ze nauwelijks door de mensenmassa’s die zich door de smalle straatjes proberen te persen. Daarnaast is Budva een soort Salou voor Russen, met openluchtclubs die wedstrijdjes “keihard verschrikkelijke Balkan dance draaien” met elkaar doen. Zei je dat ik als een oma klink? Hoe kom je erbij!

2. Ga je lekker toch naar Budva? Eet dan in godsnaam bij Knez Konoba

Stel, je raakt per ongeluk toch in Budva verzeild. Of expres, want je houdt gewoon erg van mensenmassa’s en Balkan dance. Op een gegeven moment krijg je honger. Ga dan naar Knez Konoba. Dit restaurantje ligt verscholen in stari grad en het vereist wat geduld om het te vinden. Vriend en ik gromden na een half uur hangry zoeken  tegen elkaar: ‘Als het niet in dit straatje is, zoeken we iets anders.’ En verdomd, gevonden en een van de drie tafeltjes buiten was vrij. Met een tafel binnen was ik trouwens ook blij geweest. Hier eet je namelijk mega lekkere vissoep en enorme visschotel voor niet zoveel geld. Het vermaak was gratis en bestond uit hysterische mannen die continu naar de tv renden omdat Duitsland alweer gescoord had in de legendarische 7-1 wedstrijd tegen Brazilië.

3. Praat met mensen

Hoewel toerisme op een aantal plekken al groot is, zijn mensen er nog niet murw van geworden. Ik heb Montenegrijnen ervaren als aardige, behulpzame mensen die vaak wel in zijn voor een praatje. Een praatje wordt vaak bemoeilijkt door taalbarrières, maar daar laat de Montenegrijn zich niet door tegenhouden. Zo hadden we in de trein van Bar naar Virpazar een gesprek met een meneer op leeftijd, die met zijn kleindochter op weg was naar de hoofdstad. Met handen en voeten legden we elkaar uit hoe oud we waren en welke plekken in Montenegro we al bezocht hadden. De meneer was ook benieuwd waar we vandaan kwamen. ‘Hollanda,’ antwoordden wij. Hierop knikte de meneer tevreden en bromde: ‘Arjen Robben.’

4. Maar niet met taxichauffeurs

Nee hoor, dat is een grapje. Klets zoveel met taxichauffeurs als je wilt, maar geloof ze niet als ze beginnen over een “speciale prijs”. Nou ja, je kunt één ding geloven en dat is dat die prijs speciaal voor jou te hoog is (ervaren reizigers weten). Het begint al op het vliegveld. Daarvandaan moet je een taxi nemen naar Podgorica, want bussen zijn er niet op het vliegveld. Een ultieme gelegenheid voor taxichauffeurs om geld te verdienen. Als een onwetende toerist zegt dat hij naar het busstation moet, kunnen ze zo achterhalen dat hij verder het land in moet. Een chauffeur probeerde ons te verleiden: ‘Normaal doen we dit niet, maar voor 60 euro breng ik jullie naar Kotor.’ We bleven bij ons standpunt. Busstation it is makker. Voor twaalf euro bracht hij ons naar het busstation en voor zeven euro zaten we in een bus naar Kotor. Joe!

5. Bekijk niet pas op de avond van vertrek foto’s van Noord-Montenegro

De avond voor vertrek hingen vriend en ik wat rond in de huiskamer van het hostel in Podgorica. We bestudeerden de kaart van Montenegro en concludeerden dat we niet in het Noorden waren geweest. Vriend begon plaatsnamen te Googlen en al snel betrok zijn gezicht. ‘Suus, kijk eens hoe mooi het daar is. En we zijn er niet eens geweest!’ Uiteraard hadden we deze plaatjes thuis ook al gezien, maar we besloten thuis dat we sight seeing wilden combineren met zwemmen. In het Noorden kun je niet zwemmen en toen we ons korte tripje planden zagen we dat als enorm probleem. Dom natuurlijk. Enfin, Noord-Montenegro staat nu op mijn wensenlijstje. En op de lijst topbestemmingen in Europa van Lonely Planet, trouwens.

Je vliegt naar de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica vanaf Brussel Charleroi met Ryanair. Reisorganisaties als TUI bieden pakketreizen aan naar de kust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *