3x overnachten in Montenegro

Ga je binnenkort backpacken door Montenegro? Tof! Het is een land waar je goed onafhankelijk kunt reizen. Ook fijn: er zijn altijd wel plekken om te overnachten, zelfs in het hoogseizoen. Dit zijn ronduit de leukste plekken waar ik sliep tijdens mijn rondreis door Montenegro.

1. Hostel Anton
Tivat

Tivat zelf is niet heel bijzonder. De bergachtige omgeving en handige ligging maken het stadje de moeite waard. Je zit zo in Kotor of Herceg Novi en ook de Kroatische en Bosnische grens zijn slechts 30 kilometer verderop. Maar eigenlijk is kaarten en zonsondergang kijken op het dak van Hostel Anton genoeg.

Hostel Anton ligt halverwege op een berg, in een woonwijk. Lopend is het dus even zwoegen, maar dan heb je ook wat. Mijn vriend en ik hadden een privé-kamer, maar er zijn ook een aantal dorms. Omdat Hostel Anton wel zestig gasten kan huisvesten, is er geen gezamenlijke keuken. Wel is er iedere ochtend tot 11 uur gratis ontbijt en kan je ’s avonds voor vijf euro avondeten. Ook is er een koelkast om je snacks en drankjes in te bewaren. Ideaal als je op je budget moet letten.

Het personeel was relaxed en hielp ons met van alles. Een van de jongens haalde blikjes bier van ons omdat hij toch naar de supermarkt ging, een ander adviseerde ons over bustijden naar Herceg Novi en er werd een taxi voor ons besteld toen we weer vertrokken. Kleine dingetjes, maar omdat je in een hostel weinig betaalt vind ik het altijd bijzonder als er zoveel extra’s worden geboden.

Hostel Anton
Mazina bb, Tivat
Vanaf 11 euro per persoon per nacht
Reserveringen via de website of Hostelworld

2. Draga’s
Virpazar

Draga’s bestaat uit vier slaapkamers boven een woonhuis en ligt pal aan het prachtige Lake Skadar. Het wordt gerund door Moeder en Zoon, waarbij Moeder vooral de gasten opvangt en Zoon zorgt dat iedereen elkaar snapt. Moeders spreekt namelijk geen Engels. Raki stoken kan ze wel, bleek bij aankomst. We kregen meteen een glas in onze handen gedrukt: drink! De zoon, die ons ook van het treinstation haalde, liet ons kiezen tussen een kamer met eigen badkamer en een kamer met gedeelde badkamer, maar wel uitzicht op het meer. Uitzicht op het meer, duh.

Verblijven bij Draga’s is uiterst relaxed. In de ochtend ontbijten met uitzicht op het meer, in de middag een boottochtje over Lake Skadar (met korting, door Zoon geregeld) en toen we midden op de dag besloten dat we nog een nachtje wilden blijven was dat geen probleem. Had ik het trouwens al over het uitzicht gehad?

Draga’s
Virpazar
Vanaf 30 euro per kamer per nacht
Reserveringen via Booking.com

3. Zenit Apartments
Kotor

Bij aankomst stonden op het busstation een 15-jarig meisje en haar moeder ons op te wachten. In een oude Volkswagen Golf – zo’n stinkende zonder gordels, die mijn vader vroeger ook had – werden we naar de appartementen gereden. Doris, de dochter, vertelde in de auto meteen alles over Kotor en bij het verblijf aangekomen werden we meteen voorzien van koffie, sap en een sluiproute naar het strand.

We verbleven twee dagen en de vriendelijkheid bleef. Iedere ochtend een kopje Turkse koffie, een glas mierzoete sap en een praatje. Er was een lieve oude hond, die ons ’s ochtends enthousiast begroette (zonder te springen, het was immers een heer op leeftijd). Het laatste uur dat we in Kotor waren en van het uitzicht genoten, nam de vrouw des huizes ons mee naar het balkon van hun woonhuis met de woorden: “Here, better view.” Tot slot: hoe gaaf is het dat een meisje van vijftien zo’n beetje de hele tent runt? Over twintig jaar is ze Minister van Buitenlandse Zaken, let maar op.

Let op: momenteel is er alleen een 8-persoons appartement te boeken. Ik twijfelde daarom of ik deze plek moest delen. Maar hé, dit is echt een plek waar ik warme herinneringen aan bewaar. Ik deel Apartments Zenit dus toch maar, want wie weet ben je met acht personen. Of tel je voor acht, dat kan ook.

Apartments Zenit
Dobrota 49 , Kotor
±100 euro per nacht voor een 8-persoonskamer
Reserveringen via Booking.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *