3x gave Balkan-hostels

In de zomer van 2015 maakten mijn vriend en ik een toffe rondreis door Macedonië, Kosovo en Albanië. We hadden een retourtje Skopje en tripten vervolgens 12 dagen in rap tempo over de Balkan. Tijdens deze reis verbleven we zonder uitzondering in fantastische hostels. Hier deel ik de leukste drie.

1. The White Tree Hostel
Pristina, Kosovo

De reis scene in Kosovo is nog niet heel groot en de keuze aan hostels in hoofdstad Pristina is dan ook niet heel uitgebreid. Drie, vier hostels, dat is het. Ik kan een heel verhaal ophangen over waarom ik The White Tree Hostel koos. De reden is echter simpel. Mijn vriend is vormgever en de website van White Tree kon zijn goedkeuring wegdragen. Dus dan gaan we, duh. Het hostel ligt op 5 à 10 minuten lopen van het centrum. Maar waarom zou je de stad in gaan als je hostel al een bar is? Met lounge stoelen, snackbar en een groot scherm waarop een van de hostel medewerkers een concert van Kraftwerk projecteert. De privé kamer was ruim en beschikte over een prima bed. Er is geen ontbijt in dit hostel, maar vanaf een uur of twaalf gaat de snackbar open waar je ook broodjes kunt bestellen. Prima optie voor de uitslapers onder ons. Het hostel biedt tevens meerdaagse tourtjes naar Albanië.

The White Tree Hostel

15 Mujo Ulqinaku, Pristina

Vanaf 12 euro per persoon per nacht

Reserveren via o.a. de website of Hostelworld

2. Berat Backpackers
Berat, Albanië

Doodmoe door een lange reis met hindernissen kwamen vriend en ik aan in dit hostel. We wisten echter meteen: hier is het de shit en we boekten een extra nacht. Berat Backpackers is opgezet door Engelsman Scot en hij snapt echt wat een hostel moet zijn. Hij maakt tijd om met zijn gasten te praten en zorgt ervoor dat je je thuis voelt. Er is gratis ontbijt, je kunt er bier en andere drankjes kopen en tegen betaling van €4,- kan je ’s avonds mee eten. Dat laatste raad ik echt aan: het is de gelegenheid om andere reizigers te ontmoeten en ook nog eens vitaminen binnen te krijgen, wat in restaurants vaak een lastige kwestie is in deze regio. Het leven in dit hostel speelt zich vooral af in de tuin, die uitgerust is met een paar lounge banken en tafeltjes. Verder worden er excursies georganiseerd, zijn de kamers lekker ruim en is het uitzicht bijzonder prettig. En ohja: er liep een schildpad door de tuin. Liefde! Overigens is het hostel gesitueerd in de door UNESCO beschermde wijk Gorica, in een 250 jaar oud huis. Je verblijf hier is dus al een cultureel uitje op zich!

Berat Backpackers

295 Gorica, Berat.

Vanaf 8 euro per persoon per nacht
,
Kamperen in de tuin mogelijk vanaf 5 euro
Reserveren via o.a. de website of Hostelworld 

3. Ikar Hut
Lagadin, Macedonië

Ikar Hut was een van de weinige hostels die ik heel bewust koos. Het ligt namelijk aan het meer van Ohrid, maar niet in het toeristische Ohrid-stad. De aankomst was lichtelijk chaotisch: de eigenaresse was er niet dus haar vriend haalde ons op en we waren in een kamer met stapelbed ingedeeld in plaats van in een kamer met tweepersoonsbed. Wij vonden het al lang best, want na de lange rit wilden we alleen nog maar slapen. We bleken in een klein paradijsje terecht te zijn gekomen. In de tuin zijn een aantal chill plekken, waaronder twee hangmatten, en met nog geen drie minuten lopen plons je in het meer. De afwezigheid van eigenaresse Ilina werd ruimschoots goedgemaakt in de dagen die volgden. We kletsten over haar avonturen in berggebieden over heel de wereld, kregen advies over wat we moesten zien in de omgeving en als klap op de vuurpijl vertrokken we met een stel bootjes het meer op om de zonsondergang mee te maken. En de laatste nacht hadden we alsnog een tweepersoonsbed in een kamer met balkon. Score.

Ikar Hut

Lagadin 26, Ohrid

Vanaf 11 euro per persoon per nacht

Reserveren via o.a. Hostelworld en Booking.com 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *